Juhlalliset syntysanat

J

Tervetuloa lukemaan turinoita tulevaisuudesta! Mutta aloitetaan ensin turisemalla hieman näistä turinoista.

Järjestelin juuri tulevaisuuden tutkimuksen opintojeni aikana ja niiden jälkeen keräämiäni artikkeleita ja muistiinpanoja ja huomasin, että kansiossa on vaikka mitä mielenkiintoista. Miksi jättää niitä sinne keräämään pölyä?

Haluan palata näihin hamstraamiini tiedonpaloihin ja kerrata oppimaani. Samalla voin jakaa ajatuksia muidenkin kanssa. Koen nimittäin hyvin tärkeänä, että tulevaisuuksien ajatteleminen ja niistä puhuminen lisääntyisi.

Tulevaisuuksien? Niin, ei ole vain yhtä määrättyä tulevaa aikaa, jota kohti kiidämme kuin juna raiteilla. Monet kehityskulut ovat mahdollisia, jotkut todennäköisempiä kuin toiset, jotkut toivottavampia kuin toiset.

Tulevaisuus muodostuu meidän kaikkien toiminnan tuloksena. Sanotaankin, että tulevaisuus ei tule, se tehdään. Mutta se muodostuu myös meidän tulevaisuuskuviemme perusteella. Jos odotamme vain surkeutta, sitä varmasti myös saamme. Tarvitaan vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia ja keskustelua niistä.

Maailmassa on meneillään paljon ikäviä, jopa ahdistavia kehityskulkuja alkaen ilmastonmuutoksesta ja elonkirjon heikkenemisestä. Kirjoitettuani alkuvuodesta harjoitusesseen utopioista tulin vakuuttuneeksi siitä, että meiltä todella puuttuu inspiroivia tulevaisuuskuvia, jotka saisivat meidät uskomaan, että tulevaisuus voi olla parempi kuin nykyisyys, ja hyvän tulevaisuuden puolesta kannattaa taistella. Olen myös vakuuttunut siitä, että elämyksellisyys ja taide voisivat olla tässä hyvin tärkeässä osassa. Kirjoittajan science fiction -fanius saattaa myös välittyä tänne.

Tulevaisuuteen liittyy myös sellainen ilmiö, että jotkut asiat tulevat mahdollisiksi vasta kun jotain muuta on tapahtunut ennen sitä. Syntyy jotain uudenlaista, mitä ei olisi voinut aiemmin arvatakaan. Aloitan yksinkertaisesti ja vanhanaikaisesti bloggaamalla, mutta tästähän saattaa kehkeytyä vielä muutakin. Tulevaisuusideoita kyllä riittää! Pidetään myös mielessä seuraava Tulevaisuuspäivä, jota vietetään 6.3.2020.

Kirjoittanut Milla

Viimeisimmät artikkelit

Arkistot

Kategoriat