Kirjoittamisen työkalut

K

Olen käyttänyt tekstin kirjoittamiseen Scrivener-ohjelmaa, johon saan järjestettyä niin käsikirjoituksen pätkät että kaikenlaiset taustatiedon palaset omiin kansioihinsa. Scrivenerissä on paljon toimintoja, joista en tietysti ole kaikkia tarvinnut, mutta hyödyllisiksi ovat osoittautuneet mm. tekstinpätkien helppo siirtely paikasta toiseen ja kuhunkin tekstinpätkään liittyvät tiivistelmä, muistiinpanot ja metatiedot. Miinuksena en ole löytänyt Scriveneriin suomenkielistä oikolukua.

Muistiinpanoja ja milloin tahansa iskeviä pälkähdyksiä olen koonnut Google Docs -tiedostoon, johon pääsen puhelimeltakin milloin tahansa.

Scriveneristä voi exportoida e-kirjan, jota olen muokannut ilmaisella Sigil-ohjelmalla.

Yrittäessäni taivutella tekstiä sujuvammaksi olen kuunnellut sitä puhelimella käyttäen Androidin @Voice-applikaatiota, joka lukee pdf-tekstin ääneen. Myös Edge-selain osaa lukea ääneen, mutta huomasin, että Windowsin ääneenluku ei oikein ymmärrä kaikkia sanojani. Sitä ei tee Androidkaan, mutta ainakin voin editoida ääntämystä ohjelmassa. Tekstiä kuunnellessa huomaa toisteiset sanat ja epäselvät rakenteet paljon paremmin kuin silmällä.

Tavoitteenani on oppia myös yksinkertaista taittoa, jota varten minulla on Affinity Publisher.

Aloitin kirjoittamisen ennen ChatGPT-boomia, eikä tekstin tuottamiseen ole käytetty tekoälyä lukuunottamatta ensimmäistä versiota eräästä tekstiin sisältyvästä runollisesta pätkästä, jota kyllä jouduin kovasti muokkaamaan GPT-2:n jäljiltä. Olen kyllä yrittänyt saada tekoälyn keksimään minulle juonenkäänteitä tai selityksiä, mutta en ole saanut siitä ulos mitään mielikuvituksellista.

Olisin kaivannut monta kertaa kunnollista synonyymisanakirjaa. Jotain sivustoja löytyy netistäkin.

Kirjoittanut Milla

Viimeisimmät artikkelit

Arkistot

Kategoriat